Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Ziua Mondiala a Mediului 2013

Detalii

Autor: APM Neamţ,
Adăugat: 2013-06-04 10:41:53
Ultima actualizare: 2013-06-04 11:11:20

Documente ataşate

 

COMUNICAT DE PRESĂ

5 IUNIE - ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

 

În anul 2013, Anul Internaţional al Cooperării în Domeniul Apei, ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI - 5 IUNIE este celebrată sub sloganul„Think.Eat.Save”„Gândeşte.Mănâncă. Salvează – Consumă raţional!”.

Tema sub care se desfăşoară manifestările la nivel mondial, reprezintă un semnal de alarmă asupra risipei de alimente, dar şi o acţiune de educare şi conştientizare a societăţii privind alegerea unor alimente care au un impact redus asupra mediului, cum ar fi alimentele organice, care nu folosesc produse chimice în procesul de productie şi cele tradiţionale locale care nu necesită transportul pe distante lungi, reducându-se astfel emisiile de carbon; totodată, se urmăreşte şi responsabilizarea comunităţilor pentru a minimiza impactul asupra mediului, ca urmare a exploatării până la epuizare a unor resurse naturale pentru producţia de hrană .

Sistemul global alimentar are implicatii majore asupra mediului: agricultura si defrisările contribuie cu 30% din emisiile de gaze cu efect de seră; pescuitul excesiv contribuie la scăderea populatiilor de pesti, aproximativ 30% din stocurile de pesti din mediul marin sunt supraexploatate; alimentele ajunse în depozitele de deseuri produc metan, gaz contribuie la incalzirea globală.

Omenirea aruncă anual la gunoi peste un miliard de tone de mâncare (cca. o treime), arată un raport al Organizatia pentru Alimentaţie şi Agricultură, din cadrul ONU (FAO).Dacă ţările în curs de dezvoltare pierd "în etapele de producţie, recoltare şi procesare, în principal din cauza infrastructurii deficitare şi tehnologiei depăşite," în ţările industrializate risipa constă "în aruncarea la gunoi a unor alimente perfect comestibile," arată raportul FAO.

La ora actuală, risipa de alimente in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se ridică la 89 de milioane de tone pe an (179 de kilograme pe cap de locuitor), iar în situaţia in care nu se vor lua masuri, in 2020 risipa va ajunge la 126 de milioane de tone, ceea ce inseamna o crestere de 40%, în condiţiile în care în UE, peste 80 de milioane de cetăteni se confruntă cu sărăcia, 16% din populatia Europei este vulnerabilă, din care peste 43 de milioane de cetăteni sunt amenintati de sărăcia alimentară.Un român aruncă anual la coşul de gunoi 97,5 kilograme de mâncare proaspată, iar la nivel naţional, tot într-un an, cantitatea de hrană proaspătă care ajunge la ghenă se ridică la 1,85 milioane de tone.

Potrivit Comisiei Europene, gospodăriile sunt responsabile pentru 42% din risipa (din care aproape doua treimi se pot evita), producătorii – 39%, retailerii – 5%, în timp ce serviciile de catering generează 14% din risipa totală de alimente dintr-un an.

Pentru a marca acest eveniment ecologic, în vederea sprijinirii campaniei de reducere a consumului de alimente, APM Neamţ desfăşoară la nivel local o serie de activităţi specifice în perioada 3 – 10 iunie:

-                     Lansarea unei campanii responsabilizare socială cu tema "Think.Eat.Save - Consumă rational!”, desfăsurată prin distribuirea de pliante si prin completarea unor chestionare (sondaje de opinie) pentru a constientiza comunitatea asupra riscurilor produse de consumul irational de alimente, cu participarea elevilor unitătilor de învătământ partenere,;

-                     Derulareade activităti educative pe teme ecologice initiate de unitătile de învătământ partenere;

-                     Participare la actiunea de salubrizare initiată de Primăria municipiului Roman, în parteneriat cu APM Neamt, derulată de echipajele ”Eco-Patrulei scolare” în  zonele arondate unitătilor de învătâmânt, în data de 5 iunie;

-                     Finalizarea campaniei, sub forma unei mase rotunde, pentru a analiza si concluziona rezultatele sondajelor de opinie si de a premia unitătile de învătământ participante, în data de 10 iunie;

Activitătile de informare, educare si responsabilizare socială initiate de APM Neamt pentru a sublinia importanta acestei zile au fost realizate cu sprijinul financiar al Companiei Judetene ”ApaServ” Neamt.

Pentru a promova si a aplica principiul sustenabilitătii în domeniul resurselor de hrană vor fi initiate campanii de constientizare, atât la nivelul Uniunii Europene, cât si la nivel national; în acest scop parlamentarii europeni au desemnat anul 2014 -  “Anul European Împotriva Risipei de Alimente”.



X

Clic aici pentru a închide harta



Alegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.